facebook

ДепартаментЧужди езици и култури

Крила на бекас

krilanabekasweb_184x250_fit_478b24840a

Крила на бекас

Научни и учебни издания

На 24 ноември 2005 г. в Заседателната зала на Библиотеката на НБУ се състоя представянето на книгата "Крила на бекас" от известния гръцки писател и сценарист Танансис Валтинос. На събитието присъстваха авторът на книгагата, г-жа Алкистис Сулояни от Министерството на културата на Република Гърция, членове на Посолството на Република Гърция в София, преподаватели и студенти на департамент "Чужди езици и литератури".      
 
Откриване направи ръководителят на департамента гл. ас. д-р Борис Наймушин, който благодари на всички, допринесли за реализирането на превода на книгата - дело на студентите от четвърти курс: Цвета Илиева, Десислава Данговска, Соня Карамфилова и Станислав Колев, под ръководството на Йордан Поромански.
 
След музикалното въведение - класическа разработка на цамико от Димитрис Фамбас, изпълнено от най-младия студент на НБУ – китаристът Давид Дяков, Й. Поромански изясни целите на проекта и начина на работа на екипа. Преводачите споделиха опита си от работата върху превода, прочетоха откъси от книгата на български и новогръцки език и отговориха на зададените въпроси. Г-жа Сулояни се спря на символното значение на заглавието и свързания с него социален контекст на произведението.
 
Накрая г-н Т. Валтинос благодари на преводачите и изрази задоволството си от вида и оформлението на българското издание на книгата.